Plats: Grönborg Storgatan 73 Sundsvall
Datum: 13/03/2020
Tid: 16:00

TEDx event skapar vågor av förändring runt hela världen. Nu har turen kommit till Sundsvall igen!

Följ med på en magisk och inspirerande kväll där unga talare delar med sig av sina kreativa och nytänkande idéer om nutid och framtid, utifrån temat Making a good life possible.

– How to navigate your life with design and creativity.
– Hur makerkulturen kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch?
– Flytta hemifrån!
– Vad är nyckeln till lyckad integration?
– Varför gör vi misstag, och hur kan vi lära av dem?
– Engagemang som gör skillnad!

Förutom inspirerande talare bjuder eventet på framträdande av lokala, entusiastiska artister som tar oss med till sin värld.

TEDxYouth@Sundsvall är ett event skapat av unga arrangörer i samarbete med Ungdomsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Alla som talar eller uppträder är unga och åldersgräns för publiken är 16-25 år.

Våra talare under eventet

Louise Sundström

Louise Sundström

Make the future

Jag heter Louise Sundström och på min fritid är jag ledare i Geek Girl Mini och Micro som är en organisation som främjar teknik och IT-intresset för tjejer mellan 7–14 år. Att vara kreativ och skapa nya idéer är min största drivkraft, därför jag ser fram emot att fortsätta bygga upp den nya generationens ingenjörer, designers, makers, programmerare och konstruktörer, som finns bland våra Geek Girls!

För mig handlar årets tema ”Making a good life possbile” om ordet ”Making”, som betyder tillverkning, skapande och att bygga upp något tillsammans. Därför kommer mitt tal att handla om Makerkulturen och hur den kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch. Jag kommer även att prata om Geek Girl och vad vi har gjort för att stärka tjejers intresse – för tillsammans bygger vi framtiden!

Sarah Olofsson

Sarah Olofsson

Jag brinner!

Visst är du trött på orättvisor? Det är jag med. Under tiden jag gick i gymnasiet växte ett samhällsintresse hos mig och jag började engagera mig i olika ideella föreningar. Jag hittade ett sätt att vara delaktig och att bidra, att göra skillnad.

Mitt namn är Sarah Olofsson. Till vardags arbetar jag som kommunikatör på BizMaker, och under min fritid är jag engagerad i organisationen Fatta, som arbetar för samtycke och mot sexuellt våld. Mitt engagemang i Fatta startade under 2016/2017 och sedan dess har jag haft olika roller. Idag är jag styrelseledamot och aktivistansvarig.

Under mitt tal kommer jag dela med mig av min engagemangsresa och lärdomar jag fått längs vägen. För att engagera sig ideellt behöver inte vara svårt, det finns flera vägar att gå – och det ger resultat. Den 1 juli 2018 trädde samtyckeslagen i kraft i Sverige, en lag som Fatta arbetat för sedan organisationens start. Ett tydligt exempel på samhällsförändring genom ideella krafter.

Samuel Lehto

Samuel Lehto

Navigate through life with design and creativity

My name is Samuel Lehto and I’m 26 years old. I’m currently studying the Master’s program of Industrial Design at Lund University, but I’m originally from Sundsvall. During my time at Lund University, I have presented design projects for NASA and IKEA, exhibited products at Milan Design Week, the Stockholm Furniture Fair, and at Form och Designcentrum in Malmö. Before studying design, I spent two years at art school in Sundsvall (Sundsvalls Konstskola (KOMS)). In a few months, I will have finished my degree and start making my way as a professional designer.

Many people view creativity solely as having to do with making art, but I argue that it is a far more valuable attribute that can be used to influence one’s life in meaningful ways.
Design is foremost about trying to solve human problems which are often broad and elusive in nature; this makes it a good analogy to view life through. I am going to talk about lessons, tools, and insights from design and creativity that I have found useful when navigating life even for people who do not see themselves as creative.

Blessing Olutayo

Blessing Olutayo

Att bli vuxen

Blessing Olutayo heter jag och är 20 år. Just nu går jag journalistprogrammet på Mittuniversitet i Sundsvall. Jag är uppvuxen i Borås. En mysig liten stad belägen i Västra Götalands län cirka en timme ifrån Göteborg. För några månader sedan bestämde jag mig för att lämna min trygga, familjära tillvaro i Borås och flytta till, för mig, främmande Sundsvall. Ett livsomvälvande beslut. Jag flyttade hemifrån för första gången, helt enkelt. Eller? Det visade sig innebära mycket mer än att få stanna ute längre eller äta vad jag vill. Det har inneburit mer självständighet och frihet men även ansvar och att handskas med nya svårare känslor. Bland annat den ensamhet som flyttar in.

Att lära sig att navigera sin nya identitet som ung vuxen och helt självständig. Hur gör man egentligen? Detta är en liten del av idén jag ska belysa och prata om med mina personliga erfarenheter som guide.

Soltan Bayramov

Soltan Bayramov

Integrationens röst

Jag är en 20-årig kille från Sundsvall som heter Soltan Bayramov. Jag går sista året på gymnasiet, på Samhällsvetenskapliga programmet i Hedbergska gymnasium. Numera bor jag med min familj som består av fyra personer, pappa, mamma och brorsan.

Jag vill dela min idé om att hur vanliga människor kan bidra till en bra integration för de nykommande.

Efter flyktingskrisen som började ske år 2015 har vi alla på ett eller annat sätt åskådat hur stort problem vi faktiskt har med integrationen. År efter år tilläggs nya område till listan av de mest utsatta förorter. Idag hör vi ganska ofta i det svenska politiska debatten hur olika politiska partier med sina olika synpunkter vill få igenom sin politik för att lösa integration. Därför tycker jag att integration är något värd att tala om just nu och att höra en perspektiv från en med invandrarbakgrund skulle bli lärorik för många.

Jag ska tala om hur svenska samhället kan lösa denna kris och hur vanliga människor kan bidra till lösningen. För, det politikerna gör är ju att fatta beslut och det mesta ändå måste göras av vanliga befolkningen. Därför kommer jag prata med hjälp av mina egna erfarenheter hur en bra integration gå till och hur vanliga svenskar kan bidra till den.

Mathias Åström

Mathias Åström

Ett lyckat misslyckande

Lite kort om mig:
Jag är 24 år, född den 13e Maj 1995 och bor i Timrå. Jag studerar till civilingenjör i Industriell ekonomi och älskar varje sekund av det! Jag har stora intressen inom motorsport och människor. Människor är det bästa jag vet och jag älskar känslan när man har kunna hjälpt en annan människa med de medel som ens egna liv givit en.

Till skillnad från andra stora talare är jag en vanlig dödlig människa. Jag är precis som du. Jag har levt ett vanligt liv precis som er och har levt igenom de situationer som uppstår i ett normalt liv som ni kommer att möta. Man brukar säga att inspiration kan delas först när man uppnått något, och även om jag inte gjort några miljoner ÄNNU så har jag lyckats ta mig igenom perioder som jag vet drabbar de flesta utav oss.

Mitt tal kommer att handla om misstag, vad är ett misstag, varför gör vi misstag och kan vi lära oss av våra misstag? Är det så att det vi först anser vara ett stort misstag och en mörk period i våra liv visar sig vara en styrka i förklädnad som skänker dig en brinnande passion som sedan styr dig i rätt riktning?

Jag kommer att tala om hur jag stött på olika val i mitt liv, skola, jobb, umgänge och hur jag har efter mycket om och ångest lyckats vända de mörka perioderna i mitt liv till en drivkraft. Ditt liv är ditt liv. Ditt liv är det som du gör det till och ditt liv blir det som du gör det till.

Våra Performers under eventet

Kevin Claesson

Kevin Claesson

Akustisk musik

Spelar vanligtvis en något rockigare musik men den är avskalad och akustisk denna afton!

NORRmbrytarkollektivet

NORRmbrytarkollektivet

Nutida samtidskonst och queerhet

NORRmbrytarkollektivets konst och framträdanden kretsar kring norr, nutida samtidskonst och queerhet. De bryter normer kring sexualitet, identitet och kropp. Under TEDx väcker de frågan kring urbanisering och de ger er ett performance fyllt av skogslängtan, energi och naturkraft. Välkomna in till NORRmbrytarnas värld.

Adde Chruzander

Adde Chruzander

Musikartist

Mitt namn är Adde, jag är 17 år och kommer från Sundsvall men pluggar musik på ett gymnasium nere i Vara. Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas. Jag sjunger och spelar gitarr, min genre är för det mesta akustisk pop.

Jag älskar att sprida glädje genom musik, den bästa känslan i hela världen är när publiken uppskattar ens framträdande!

Arkadia

Arkadia

Trollkonstnär och magiker

Charlie Chaplin sa “En dag utan skratt är en bortkastad dag”. Arkadias vision är att inga dagar ska bli bortkastade! Med magi, humor och värme skapar han en trolsk atmosfär. Inspirerad av varietékonsten, vaudeville och modern stand-up bjuds det upp till en spännande resa.

Våren 2018 vann Arkadia Svenska Mästerskapen i trolleri och kan tituleras: Svensk Mästare och Grand Prix-vinnare i Scenmagi. Sommaren 2019 deltog Arkadia på Penn & Tellers TV-program ”Fool Us” som spelades in i Las Vegas.

Sofia Njurin

Sofia Njurin

Livemålning

Jag är Sofia Njurin, 18 årig bildstudent i Sundsvall. Jag håller på med konst i olika former och ska framföra ett tal med en livemålning. Det kommer handla om hur färg och form förskönar våra liv, ändrar vår miljö och tankar.

Namelle

Namelle

Musikartist

Namelle har med sin snygga elektropop gjort hundratals spelningar och åkt till flera länder för att skriva, spela in och uppträda.

Hennes låtar fastnar och hennes unika röst fångar lyssnarnas uppmärksamhet. Namelle utnämndes till ”Ines Talent” 2018 och har uppträtt på festivaler i Frankrike, Storbritannien, Sverige och Portugal.

Du kan lyssna på Namelle här!

Sundsvalls stadscirkus

Sundsvalls stadscirkus

Cirkus

Sundsvalls stadscirkus uppträder med hjälp av Cirkus Elvira.

Håll utkik i lokalen. De finns överallt!

 

Photo-booth

Photo-booth

Ta roliga bilder

Passa på att ta roliga bilder i pauserna och vinn ett fint pris!

Testa VR

Testa VR

Lägg verkligheten åt sidan en stund!

Prova måla i Tilt Brush eller ta dig ur en labyrint endast med att röra huvudet, eller testa en antal andra spel/upplevelser

Moderator för kvällen

Ayat Alzaidi

Ayat Alzaidi

Moderator

Ayat Alzaidi heter jag och är 26 år gammal. Jag har flyttat från min kära stad Malmö till kyliga Sundsvall på grund av studier. Jag läser Civilingenjör teknisk kemi på Mittuniversitetet. På fritiden brukar jag gymma och dansa ZUMBA vilket är en favorit. Jag tycker om prata med människor och sprida glädje.

Program
Dörrarna öppnas 16.00

Performers Kevin Claesson 16.10
Spelar vanligtvis en något rockigare musik men den är avskalad och akustisk denna afton!

Performers Cirkus Elvira 16.15
Sundsvalls stadscirkus uppträder med hjälp av Cirkus Elvira. Håll utkik i lokalen. De finns överallt!

Performers Adde Chruzander 16.30
Adde är 17 år och kommer från Sundsvall men pluggar musik på ett gymnasium nere i Vara. Han har hållit på med musik så länge han kan minnas och älskar att sprida glädje genom musik. Hans genre är för det mesta akustisk pop.

Tedx Video 17.00

Talare Blessing Olutayo – Adulting 17.15
Att lära sig att navigera sin nya identitet som ung vuxen och helt självständig. Hur gör man egentligen? Detta är en liten del av idén jag ska belysa och prata om med mina personliga erfarenheter som guide.

Talare Louise Sundström – Make the future  17.30
Mitt tal kommer att handla om Makerkulturen och hur den kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch. Jag kommer även att prata om Geek Girl och vad vi har gjort för att stärka tjejers intresse – för tillsammans bygger vi framtiden!

Talare Soltan Bayramov – Integrationens röst  17.45
Jag vill dela min idé om att hur vanliga människor kan bidra till en bra integration för de nykommande och hur svenska samhället kan lösa denna kris och hur vanliga människor kan bidra till lösningen.

Performers NORRmbrytarkollektivet 18.00
NORRmbrytarkollektivets konst och framträdanden kretsar kring norr, nutida samtidskonst och queerhet. De bryter normer kring sexualitet, identitet och kropp. Under TEDx väcker de frågan kring urbanisering och de ger er ett performance fyllt av skogslängtan, energi och naturkraft.

Middag med underhållning. 18.05 – 19.00
Missa inte detta i alla pauser!

Photobooth Passa på att ta roliga bilder i pauserna och vinn ett fint pris!
Testa VR Prova måla i Tilt Brush eller ta dig ur en labyrint endast med att röra huvudet!

Performers Namelle 18.25
Namelle har med sin snygga elektropop gjort hundratals spelningar och åkt till flera länder för att skriva, spela in och uppträda. Hennes låtar fastnar och hennes unika röst fångar lyssnarnas uppmärksamhet. Namelle utnämndes till ”Ines Talent” 2018 och har uppträtt på festivaler i Frankrike, Storbritannien, Sverige och Portugal.

Performers Sofia Njurin18.25
En 18 årig bildstudent i Sundsvall som håller på med konst i olika former. Sofia ska framföra en livemålning. Det kommer handla om hur färg och form förskönar våra liv, ändrar vår miljö och tankar.

Performers Cirkus Elvira 19.00
Sundsvalls stadscirkus uppträder med hjälp av Cirkus Elvira. Håll utkik i lokalen. De finns överallt!

Tedx Video 19.05

Talare Sarah Olofsson – Jag brinner 19.20
Till vardags arbetar jag som kommunikatör på BizMaker, och under min fritid är jag engagerad i organisationen Fatta, som arbetar för samtycke och mot sexuellt våld.

Talare Samuel Lehto – Navigate through life with design and creativity  19.35
I am going to talk about lessons, tools, and insights from design and creativity that I have found useful when navigating life even for people who do not see themselves as creative.

Lottdragning på scen. Fina priser!  19.50

Talare Mathias Åström – Ett lyckat misslyckande 19.55
Mitt tal kommer att handla om misstag, vad är ett misstag, varför gör vi misstag och kan vi lära oss av våra misstag?

Performers Arkadia 20.10
Charlie Chaplin sa “En dag utan skratt är en bortkastad dag”. Arkadias vision är att inga dagar ska bli bortkastade! Med magi, humor och värme skapar han en trolsk atmosfär. Inspirerad av varietékonsten, vaudeville och modern stand-up bjuds det upp till en spännande resa.

Eftermingel 20.30 – Mingla med alla talare och underhållare!
Avslutning 21.00
OBS! Alla tider ovan är cirkatider!!

Spara i min kalender
0 iCal

LONG: 17.28359699249268 LAT: 62.39289522212962