Plats: Grönborg Storgatan 73 Sundsvall
Datum: 15/03/2019
Tid: 16:00

TEDx event skapar krusningar av förändring runt hela världen. Nu har turen kommit till Sundsvall!

Följ med på en inspirerande kväll där unga talare delar med sig av sina kreativa och nytänkande idéer om nutid och framtid, utifrån temat UNITE.

TEDxYouth@Sundsvall är ett event skapat av elever från Skvaderns och Hedbergskas gymnasium i samarbete med Ungdomsavdelningen, Sundsvalls kommun.

Alla som talar eller uppträder är unga och åldersgräns för publiken är 16-25 år.

Våra talare under eventet

Mathias Risberg

Mathias Risberg

Lifta.nu

Outsiderskillen som egentligen är en alternativ livsstilscoach. Hen kom just hem efter att ha liftat med sin husvagn till Paris, med Långbens ord som vägvisare: ”Vem är det som kör?”
Häng med på liftarskola och hippieliv.

Starttid: Ca 17.00

Jasmin Khwaiter

Jasmin Khwaiter

En kopp kaffe med "fienden"

Hur kan vi på ett konstruktivt sätt nå förståelse och hindra en vidare polarisering mellan olika grupper?

Jasmin har varit med i ett projekt där unga palestinier och judar/israeler möts. Hon betonar vikten av dialog och ansvaret vi alla bär i hur vi väljer att hanterar olika strömningar i vårt samhälle, såväl globalt som nationellt.

Starttid: Ca 17.20

 

 

Charlie Magnusson

Charlie Magnusson

Mitt liv som Charlie

Hur gör man när kroppen inte stämmer överens med sitt inre? Hur vågar man vara sig själv? Jag hittade hem i mig själv och jag är lyckligare än någonsin.

Om jag skulle beskriva mig själv med ett ord skulle jag säga att jag är glad. Studerar till sjuksköterska och har alltid varit mån om och intresserad av människors mående och olika livssituationer. Men för att kunna ta hand om andra så måste man kunna ta hand om sig själv. Det har gjort och nu är jag hemma i mig själv!

Starttid: Ca 17.50

Sofia Valter

Sofia Valter

Zero impact girl – En hållbar livsstil

Klimat-hotet och den globala uppvärmningen leder till förödande följder som extrema temperaturer, torka, smältande glaciärer, förhöjda havsnivåer, översvämningar och stormar. Lösningen är att vi tillsammans strävar efter förändring.

Zero impact girl startades av Sofia och vill inspirera andra till att leva miljömedvetet genom att fokusera på förändringar som alla kan göra. En hållbar livsstil som inte påverkar planeten negativt. Allt började med förändringen att minimera de privata koldioxidutsläppen till under två ton/år. Detta är möjligt genom att leva en grön hållbar livsstil, bli vegan, äta efter säsong, bli minimalist, koldioxidkompensera och att leva zero waste. Förändringen kommer från alla val vi gör, varje dag. Från maten vi äter till kläderna vi köper, resorna vi väljer att göra och klimatkompensation. Zero impact girl vill inspirera alla till att leva miljömedvetet genom att fokusera på förändringar som leder till en hållbar livsstil.

Sofia är född och uppvuxen i Sundsvall, efter gymnasiet bodde hon utomlands i några år. Därefter gick hon en kandidatutbildning i företagsekonomi med inriktning Internationell marknadsföring i Västerås. Idag studerar hon på Sustainable Food Systems masterprogram inom SLU i Uppsala. Hon vill i framtiden jobba med hållbarhetsfrågor på heltid.

Starttid: Ca 19.40

Ramiz Idic

Ramiz Idic

Ortens favorit

“Jag är 20 år och uppvuxen i Nacksta. I det område såg jag att många yngre inte har någon fritidssysselsättning och som behövde stimulans. Vid 16 års ålder fixade jag en övernattning med ett gäng grabbar, där och då föddes föreningen UNITE Sundsvall och en gnista tändes! UNITEs drivkraft är att genomföra Sundsvalls ungdomars önskan.
Nu Brinner Vi För Allas Idéer.

Idag jobbar jag med Management/Artistbokning och som eventfixare. Jag jobbar även inom skola och på fritidsgårdar i Sundsvall. På fritiden är jag väldigt involverad i föreningarna UNITE Sundsvall och GIF UNITE Sundsvall.
För nåt år sedan startade UNITE Sundsvall ett eget fotbollslag för pojkar födda 2005. Killarna drev omkring i området och ville egentligen bara spela fotboll, men det var svårt för dem att komma in i befintliga lag. Idag tillhör grabbarna GIF Sundsvalls ungdomssektion och heter GIF Sundsvall UNITE.”

Starttid: Ca 20.00

 

 

 

Eila Wall Boholm

Eila Wall Boholm

The future is FLATA

Eila uppträder med performance, skapar experimentell queerfilm och driver hbtq-podden ”The future is FLATA”.

Under TEDx i Sundsvall kommer Eila att testa en ny form av framträdande i form av ”performance-föreläsning”. Temat är prestationer, ätstörningar och duktighet.

Eila har studerat vid Skara Skolscen och AFUK, nycirkusutbildning i Köpenhamn.
Hon har tidigare uppträtt på popkollo, flera pridefestivaler och queerbarer runt om i landet.

Nu arbetar och verkar hon i Sundsvall som performanceartist och med ett filmprojekt och för att lyfta upp Västernorrlands queera status.

”Just nu jobbar jag främst med att höja upp Västernorrland som en queer plats, det finns så mycket queer historia här som folk inte vet om.
Tillexempel myten om Sundsvall som den lesbiska staden (staden mellan brösten), jag jobbar för att väcka nytt liv i myten så att folk återigen ska börja se Sundsvall som den queera stad det är!
Sundsvall är inte Sundsvall, Sundsvall är Queersvall. Nu vet ni. Välkomna hit.”

Och välkomna till ett annorlunda TED talk, med Eila Wall Boholm.

Starttid: Ca 20.25

Perfomers under eventet

Sundsvalls stadscirkus

Sundsvalls stadscirkus

Cirkus

Sundsvalls stadscirkus uppträder med hjälp av Cirkus Elvira.

Håll utkik i lokalen. De finns överallt!

 

Joel Westman  & Eva Michold

Joel Westman & Eva Michold

Folkmusik

Joel och Eva spelar folkmusik, både modern och traditionell. Bered er på en svängig duo med fiol och gitarr, där fokuset ligger på taktfast spelglädje.

Starttid: Ca 16.00

 

 

Drools

Drools

Toru 取る

Drools (a.k.a Toru取る) är en experimentell vocalist och producent från Sundsvall. Efter två år av erfarenhet som beatmaker under namnet Toru取る har hen hittat en mer specifik stil inspirerad av melankoli som tilltalar en bredare publik.

Starttid: Ca 16.20

Linde & Chrisse

Linde & Chrisse

Kulning

Duon kommer under kvällen att kula, vilket är ett traditionellt sångsätt där man har rösten som arbetsredskap för att höras långväga vid fäbodarna.

Teatergruppen Linde & Chrisse har i fem år skrivit, regisserat och framfört musikteater om hur vanliga människors liv såg ut på 1800-talet samt lyft betydelsefulla, men till stor del bortglömda, kvinnor från Sundsvalls persongalleri.

Starttid: Ca 17.40

Line Lundgren

Line Lundgren

Sång och gitarr

En tjej som gör akustiska covers på fritiden när hon inte planterar blommor och klappar på katter.

Starttid: Ca 18.20

Lina Fransson Norberg

Lina Fransson Norberg

Artist

Lina är nyss fyllda 19 år, tar studenten från musik estet Hedbergska till våren. Har jobbat i “trubadur-svängen” sen 2015.

Hon skriver egen musik och vann en tävling i fjol som resulterade i att få spela förband till Bo Kaspers orkester på stora gåsemoa Fårö sommaren 2018. Blev därefter signad av skivbolaget Bolero Recordings och gav ut sin första singel “Little Friend” den 8/2 2019. Planer framöver är ett fortsatt arbete med Bolero Recordings, släppa en till singel o h senare ett album.

Starttid: Ca 18.40

 

Kelly Almqvist

Kelly Almqvist

Altfiol

Kelly Almqvist heter jag. Jag spelar altfiol och jag kommer att spela två fiolstycken efter sista talaren.

Starttid: Ca 20.20

Miriam Rain

Miriam Rain

Modern konstmusik

Miriam ‘Miriam Rain’ Barchéus spelar musik som endast kan beskrivas som ‘modern konstmusik’. Hon använder sig av okonventionella tekniker på de instrument som hon skriver musik för, och låter sig levas in i en egen värld av tonlandskap på scen, som inte kan göra annat än att förtrolla publiken.

Med låtar som “Glitter”, “Regina” och “Mood Swings” tar Miriam Rain din uppmärksamhet med storm, missa inte det!

Starttid: Ca 19.20

Kvällens program

Dörrarna öppnas 16.00

Performers Cirkus Elvira – Mingelunderhållning 16.00
Håll utkik i lokalen. De finns överallt!

Performers Joel Westman & Eva Michold – Folkmusik 16.00
Joel och Eva spelar folkmusik, både modern och traditionell. Bered er på en svängig duo med fiol och gitarr, där fokuset ligger på taktfast spelglädje.

Tagtool 16.00
Häng med till vår chilhörna med tagtool!

Performers Drools – Toru 取る 16.20
Drools (a.k.a Toru取る) är en experimentell vocalist och producent från Sundsvall. Efter två år av erfarenhet som beatmaker under namnet Toru取る har hen hittat en mer specifik stil inspirerad av melankoli som tilltalar en bredare publik.

Välkommen till scenen 16.45

Tedx Video 16.50

Talare Matias Risberg – Lifta.nu 17.00
Outsiderskillen som egentligen är en alternativ livsstilscoach. Hen kom just hem efter att ha liftat med sin husvagn till Paris, med Långbens ord som vägvisare: ”Vem är det som kör?” Häng med på liftarskola och hippieliv.

Talare Jasmin Khwaiter – En kopp kaffe med ”fienden” 17.20
Hur kan vi på ett konstruktivt sätt nå förståelse och hindra en vidare polarisering mellan olika grupper? Jasmin har varit med i ett projekt där unga palestinier och judar/israeler möts. Hon betonar vikten av dialog och ansvaret vi alla bär i hur vi väljer att hanterar olika strömningar i vårt samhälle, såväl globalt som nationellt.

Performers Linde & Crisse – Kulning 17.38
Duon kommer under kvällen att kula, vilket är ett traditionellt sångsätt där man har rösten som arbetsredskap för att höras långväga vid fäbodarna.

Lottdragning på scen. Fina priser!  17.40

Talare Charlie Magnusson – Mitt liv som Charlie 17.50
Hur gör man när kroppen inte stämmer överens med sitt inre? Hur vågar man vara sig själv? Jag hittade hem i mig själv och jag är lyckligare än någonsin.

Middag med underhållning. 18.10 – 19.05

Fika och middagsbuffet, veganskt alternativ finns. Missa inte Chillhörnan med Tagtool i det innersta rummet under pausen!

Performers Line Lundgren – Trubadur 18.20
En tjej som gör akustiska covers på fritiden när hon inte planterar blommor och klappar på katter.

Performers Lina Fransson Norberg – Trubadur 18.45
Lina är nyss fyllda 19 år, tar studenten från musik estet Hedbergska till våren. Har jobbat i “trubadur-svängen” sen 2015. Hon skriver egen musik och vann en tävling i fjol som resulterade i att få spela förband till Bo Kaspers orkester på stora gåsemoa Fårö sommaren 2018. Blev därefter signad av skivbolaget Bolero Recordings och gav ut sin första singel “Little Friend” den 8/2 2019.

TEDx Video 19.10

Performers Miriam Rain – Modern konstmusik 19.20
Miriam ‘Miriam Rain’ Barchéus spelar musik som endast kan beskrivas som ‘modern konstmusik’. Hon använder sig av okonventionella tekniker på de instrument som hon skriver musik för, och låter sig levas in i en egen värld av tonlandskap på scen, som inte kan göra annat än att förtrolla publiken. Med låtar som “Glitter”, “Regina” och “Mood Swings” tar Miriam Rain din
uppmärksamhet med storm, missa inte det!

Talare Sofia Valter – Zero impact girl 19.40
En hållbar livsstil! Klimat-hotet och den globala uppvärmningen leder till förödande följder som extrema temperaturer, torka, smältande glaciärer, förhöjda havsnivåer, översvämningar och stormar. Lösningen är att vi tillsammans strävar efter förändring.

Talare Ramiz Idic – Ortens favorit 20.00
Ramiz är uppvuxen i Nacksta. I det område såg jag att många yngre inte hade någon fritidssysselsättning och som behövde stimulans. Vid 16 års ålder fixade jag en övernattning med ett gäng grabbar, där och då föddes föreningen UNITE Sundsvall och en gnista tändes! UNITEs drivkraft är att genomföra Sundsvalls ungdomars önskan. Nu Brinner Vi För Allas Idéer.

Performers Kelly Almqvist – Altfiol 20.20
Kelly Almqvist spelar altfiol och kommer att spela två fiolstycken.

Talare Eila Wall Boholm – The future is FLATA 20.25
Eila uppträder med performance, skapar experimentell queerfilm och driver hbtq-podden ”The future is FLATA”. Under TEDx i Sundsvall kommer Eila att testa en ny form av framträdande i
form av ”performance-föreläsning”. Temat är prestationer, ätstörningar och duktighet.

Avslutning 21.00
OBS! Alla tider ovan är cirkatider!!

Spara i min kalender
0 iCal

LONG: 17.28359699249268 LAT: 62.39289522212962