Våra talare under TEDxYouth@Sundsvall 13 mars 2020

Louise Sundström

Louise Sundström

Make the future

Jag heter Louise Sundström och på min fritid är jag ledare i Geek Girl Mini och Micro som är en organisation som främjar teknik och IT-intresset för tjejer mellan 7–14 år. Att vara kreativ och skapa nya idéer är min största drivkraft, därför jag ser fram emot att fortsätta bygga upp den nya generationens ingenjörer, designers, makers, programmerare och konstruktörer, som finns bland våra Geek Girls!

För mig handlar årets tema ”Making a good life possbile” om ordet ”Making”, som betyder tillverkning, skapande och att bygga upp något tillsammans. Därför kommer mitt tal att handla om Makerkulturen och hur den kan bidra till en mer inkluderande och jämställd teknik och IT-bransch. Jag kommer även att prata om Geek Girl och vad vi har gjort för att stärka tjejers intresse – för tillsammans bygger vi framtiden!

Sarah Olofsson

Sarah Olofsson

Jag brinner!

Visst är du trött på orättvisor? Det är jag med. Under tiden jag gick i gymnasiet växte ett samhällsintresse hos mig och jag började engagera mig i olika ideella föreningar. Jag hittade ett sätt att vara delaktig och att bidra, att göra skillnad.

Mitt namn är Sarah Olofsson. Till vardags arbetar jag som kommunikatör på BizMaker, och under min fritid är jag engagerad i organisationen Fatta, som arbetar för samtycke och mot sexuellt våld. Mitt engagemang i Fatta startade under 2016/2017 och sedan dess har jag haft olika roller. Idag är jag styrelseledamot och aktivistansvarig.

Under mitt tal kommer jag dela med mig av min engagemangsresa och lärdomar jag fått längs vägen. För att engagera sig ideellt behöver inte vara svårt, det finns flera vägar att gå – och det ger resultat. Den 1 juli 2018 trädde samtyckeslagen i kraft i Sverige, en lag som Fatta arbetat för sedan organisationens start. Ett tydligt exempel på samhällsförändring genom ideella krafter.

Samuel Lehto

Samuel Lehto

Navigate through life with design and creativity

My name is Samuel Lehto and I’m 26 years old. I’m currently studying the Master’s program of Industrial Design at Lund University, but I’m originally from Sundsvall. During my time at Lund University, I have presented design projects for NASA and IKEA, exhibited products at Milan Design Week, the Stockholm Furniture Fair, and at Form och Designcentrum in Malmö. Before studying design, I spent two years at art school in Sundsvall (Sundsvalls Konstskola (KOMS)). In a few months, I will have finished my degree and start making my way as a professional designer.

Many people view creativity solely as having to do with making art, but I argue that it is a far more valuable attribute that can be used to influence one’s life in meaningful ways.
Design is foremost about trying to solve human problems which are often broad and elusive in nature; this makes it a good analogy to view life through. I am going to talk about lessons, tools, and insights from design and creativity that I have found useful when navigating life even for people who do not see themselves as creative.

Blessing Olutayo

Blessing Olutayo

Att bli vuxen

Blessing Olutayo heter jag och är 20 år. Just nu går jag journalistprogrammet på Mittuniversitet i Sundsvall. Jag är uppvuxen i Borås. En mysig liten stad belägen i Västra Götalands län cirka en timme ifrån Göteborg. För några månader sedan bestämde jag mig för att lämna min trygga, familjära tillvaro i Borås och flytta till, för mig, främmande Sundsvall. Ett livsomvälvande beslut. Jag flyttade hemifrån för första gången, helt enkelt. Eller? Det visade sig innebära mycket mer än att få stanna ute längre eller äta vad jag vill. Det har inneburit mer självständighet och frihet men även ansvar och att handskas med nya svårare känslor. Bland annat den ensamhet som flyttar in.

Att lära sig att navigera sin nya identitet som ung vuxen och helt självständig. Hur gör man egentligen? Detta är en liten del av idén jag ska belysa och prata om med mina personliga erfarenheter som guide.

Soltan Bayramov

Soltan Bayramov

Integrationens röst

Jag är en 20-årig kille från Sundsvall som heter Soltan Bayramov. Jag går sista året på gymnasiet, på Samhällsvetenskapliga programmet i Hedbergska gymnasium. Numera bor jag med min familj som består av fyra personer, pappa, mamma och brorsan.

Jag vill dela min idé om att hur vanliga människor kan bidra till en bra integration för de nykommande.

Efter flyktingskrisen som började ske år 2015 har vi alla på ett eller annat sätt åskådat hur stort problem vi faktiskt har med integrationen. År efter år tilläggs nya område till listan av de mest utsatta förorter. Idag hör vi ganska ofta i det svenska politiska debatten hur olika politiska partier med sina olika synpunkter vill få igenom sin politik för att lösa integration. Därför tycker jag att integration är något värd att tala om just nu och att höra en perspektiv från en med invandrarbakgrund skulle bli lärorik för många.

Jag ska tala om hur svenska samhället kan lösa denna kris och hur vanliga människor kan bidra till lösningen. För, det politikerna gör är ju att fatta beslut och det mesta ändå måste göras av vanliga befolkningen. Därför kommer jag prata med hjälp av mina egna erfarenheter hur en bra integration gå till och hur vanliga svenskar kan bidra till den.

Mathias Åström

Mathias Åström

Ett lyckat misslyckande

Lite kort om mig:
Jag är 24 år, född den 13e Maj 1995 och bor i Timrå. Jag studerar till civilingenjör i Industriell ekonomi och älskar varje sekund av det! Jag har stora intressen inom motorsport och människor. Människor är det bästa jag vet och jag älskar känslan när man har kunna hjälpt en annan människa med de medel som ens egna liv givit en.

Till skillnad från andra stora talare är jag en vanlig dödlig människa. Jag är precis som du. Jag har levt ett vanligt liv precis som er och har levt igenom de situationer som uppstår i ett normalt liv som ni kommer att möta. Man brukar säga att inspiration kan delas först när man uppnått något, och även om jag inte gjort några miljoner ÄNNU så har jag lyckats ta mig igenom perioder som jag vet drabbar de flesta utav oss.

Mitt tal kommer att handla om misstag, vad är ett misstag, varför gör vi misstag och kan vi lära oss av våra misstag? Är det så att det vi först anser vara ett stort misstag och en mörk period i våra liv visar sig vara en styrka i förklädnad som skänker dig en brinnande passion som sedan styr dig i rätt riktning?

Jag kommer att tala om hur jag stött på olika val i mitt liv, skola, jobb, umgänge och hur jag har efter mycket om och ångest lyckats vända de mörka perioderna i mitt liv till en drivkraft. Ditt liv är ditt liv. Ditt liv är det som du gör det till och ditt liv blir det som du gör det till.

Vi uppdaterar löpande med fler talare eftersom….
Se hela programmet här!

VÅRA MEDVERKANDE UNDER TIDIGARE EVENT
TEDxYouth@Sundsvall 2020, TEDx
13/03/2020 (16:00)
Grönborg, Sundsvall Västernorrlands län

TEDx event skapar vågor av förändring runt hela världen. Nu har turen kommit till Sundsvall igen!

TEDx Salon, TED Saloon
16/12/2019 (18:00 - 20:00)
Unga Magasinet, Sundsvall Västernorrlands län

Är delad kärlek dubbel kärlek?
Delad glädje är, som bekant, dubbel glädje. Dela den med fler, och den växer. Gäller det för kärlek också? Är det likadant för alla?

TEDx Salon, TED Saloon
14/11/2019 (18:00)
Unga Magasinet, Sundsvall Västernorrlands län

Finns det alternativ till en 40 timmars arbetsvecka? Hur går det då med lönen och arbetsprestationen? Hur ser du på arbetstid nu och i framtiden?

TEDxYouth@Sundsvall, TEDx
15/03/2019 (16:00)
Grönborg, Sundsvall Västernorrlands län

TEDx event skapar krusningar av förändring runt hela världen. Nu har turen kommit till Sundsvall!